Megújuló energiaforrások

NFM: elkészült a megújuló energia hasznosítási cselekvési terv

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gondozásában elkészült a "Megújuló energia - Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési terve 2010-2020" című kiadvány, amely a kormányzati honlapon is olvasható - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

A cselekvési tervben megfogalmazott intézkedések az energia- és klímapolitikai célok megvalósításának előmozdítása mellett a magyar gazdaság fejlődését, új munkahelyek létrehozását, a vidék fenntartható fejlesztését is szolgálják.

A közlemény szerint Magyarország megújuló energia hasznosítási cselekvési tervében a kormány olyan intézkedéseket vázol fel, amelyek az Európai Unió által megjelölt 13 százalékos célértéknél ambiciózusabb megújuló részarány – 14,65 százalék – elérését is lehetővé teszik. Mindez hozzájárul a kormány nemzetgazdasági célkitűzéseihez, a munkahelyteremtéshez, a földgázimport kiváltásához és Magyarország versenyképességének növeléséhez.

Magyarország ezzel a célértékkel az uniós tagállamok rangsorában az utolsó helyek egyikéről előrelépve a középmezőnyhöz zárkózik fel.

A cselekvési terv bemutatja és kijelöli azokat a pénzügyi ösztönzőket, amelyek a megújuló energiaforrások előállítását és hasznosítását előmozdító beruházások megvalósulását szolgálják. Felvázolja azokat a szabályozási ösztönzőket és adminisztratív eszközöket, amelyekkel előmozdítható az alternatív energiaforrások felhasználásának terjedése. Meghatározza továbbá azokat az egyéb intézkedéseket – mint például oktatás, szemléletformálás -, amelyek az ambiciózus célérték eléréséhez szükséges társadalmi feltételek alakítását segítik.


A közlemény szerint a kormány minden lehetséges eszközt igénybe kíván venni a fenti célkitűzésnél magasabb megújuló részarány elérése érdekében. Erre lehetőséget teremthet a külső feltételek változása, például a technológiai fejlődés, a beruházási költségek csökkenése vagy a közvetlen közösségi források bővülése, a szabályozási rendszer felülvizsgálata és szükségszerű átalakítása, a támogatási rendszerek újragondolása, valamint az engedélyezési eljárások egyszerűsítése.

A közlemény emlékeztet, hogy az Európai Tanács 2007-ben tűzte ki célul, hogy a megújuló energiaforrások részaránya 2020-ra uniós szinten érje el a 20 százalékot, és ezzel párhuzamosan 10 százalékban határozta meg az elérendő bioüzemanyag hányadot. A nemzeti kötelezettségeket, célértékeket rögzítő irányelvben Magyarországnak 2020-ra 13 százalékban határozták meg a megújuló energiaforrásból termelt energia elérendő felhasználási hányadát.