Megújuló energiaforrások

Norvég támogatással épült biogáz üzemet avattak Kecskeméten

A ma elérhető legkorszerűbb technológiát képviseli az az új, a Norvég Alap támogatásával felépült biogáz-üzem, amely a térség mezőgazdasági, valamint konzerv- és élelmiszeripari melléktermékeinek feldolgozásával állít elő villamos- és hőenergiát.

Édes Zoltán, a beruházást megvalósító Agrowatt Környezetvédelmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a gazdasági világválság miatt mintegy két éves csúszással elkészült projekt összességében mintegy 900 millió forintba került. Ebből 1,25 millió eurót, azaz mintegy 340 millió forintot a Norvég Alap pályázati támogatásaként nyert el a vállalkozás – közölte az MTI.

A vezető jelezte: a kategóriájában a térség legnagyobbjának számító új létesítmény próbaüzeme napokon belül elkezdődik. A biogáz-üzemben Kecskemétről és a város vonzáskörzetéből beszállított sertés-, illetve szarvasmarhatrágyából, konzervgyári kukoricahulladékból, valamint élelmiszeripari hulladékokból, maradékokból állítanak elő hő- és elektromos energiát.
Mindemellett a cég kutatóközpontként és referenciaüzemként is működik majd, mely a tulajdonosok szándékai szerint a későbbiekben aktív szerepet vállal a hazai mezőgazdasági biogáz-hasznosítás fejlesztésében és a városban folyó szakirányú képzések gyakorlati hátterének megteremtésében.