Megújuló energiaforrások

Ráugranak a befektetők a megújuló energiacégekre

Az idei év eddigi legnagyobb értékű olyan ügylete került tető alá, ami a jelentős nemzetközi pénzalapok növekvő érdeklődését jelzi a megújuló energia iránt.

A múlt héten az amerikai Kohlberg Kravis Roberts (KKR), az egyik legjelentősebb pénzügyi befektető cég közös (50-50 százalékos) vállalkozásra lépett az olasz Sorgenia energiaipari vállalattal és a 236 millió eurós ügylet folyományaként az olasz cég szélerőmű-parkokat épít majd Franciaországban, ahol jelenleg a szélenergia a teljes energiaellátás 2 százalékát adja.

A KKR portfoliójába az olasz cég révén már most 153 megawatt szélerőművi kapacitás került – írja a Financial Times brit lap. A különböző befektetési cégek, köztük például nyugdíjalapok, egyre nagyobb értékben fektetik pénzüket megujuló energiatermelő kapacitásokkal rendelkező cégekbe: elemzők szerint 2009-ben 3,5 gigawattnyi kapacitás mögött álltak már tőkével, 2010-ben ez 7,1 gigawattnyira nőtt.

A befektetési cég illetékese közölte, hogy jóllehet ez az első európai befektetésük, nem állnak meg és a megujulók fő európai piacain, azaz Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban további befektetési lehetőségeket vizsgálnak, de figyelik a brit és a lengyel piacot is. A későbbiekben nyithatnak India felé is.