Megújuló energiaforrások

A napenergiába milliárdokat fektetnének a német cégek

A napenergia már 3 százalék körüli arányban elégítheti ki az idén a német villanyáram-fogyasztást, a tavalyi becsült 2 százalékos részesedés után.

Az adatot a Német Napenergiaipari Szövetség sajtókiadványában közölte az ágazat legnagyobb éves seregszemléjén, a müncheni Intersolar Europa rendezvényen.

Hogy a napenergia ágazat tarthassa dinamikus növekedését Németországban, az elkövetkezendő két év alatt mintegy 5,5 milliárd eurót kellene a termelésbe, a kutatás-fejlesztésbe fektetnie – állapította meg a német szövetség. Hogy ez teljesülhessen, ahhoz még további változtatásokra van szükség a német energiagazdaságban és szükségeltetik a biztos politikai környezet is. (Az ágazatot aggasztják azok a tervek, hogy érezhetően csökkentenék a lakások saját energiaigényeinek kielégítését célzó napkollektorokhoz adott jelenlegi pénzügyi támogatás mértékét)

A német napenergia-szektor jelentőssé növekedett, tavaly berendezés-eladásainak értéke 20 milliárd eurós nagyságrend közelébe ért el, az érték felét az export adta. A napenergiát hasznosító német áramtermelő összkapacitás 2010-ben közel a kétszeresére, 40 gigawattra nőtt. Tavaly ebből 7,4 gigawattnyi volt a kapacitásbgővülés.

Ha a fejlődés eddigi dinamikája folytatódik, akkor az évtized végére a német áramigényt 10 százalékban már a napenergiából biztosíthatják.

Az Intersolar Europe-on több mint kilencszáz német szakvállalat képviselte magát, az ágazat kettes számú szereplője, Kína is több mint félezer napenergiára szakosodott  vállalkozását mutatta be – olvasható a sajtójelentésekben.