Megújuló energiaforrások

A megújuló szektor összeolvadásokkal erősítheti magát

A megújuló energiát hasznosító vállalatok – főleg Európában – fokozódó mértékben lépnek „házasságra” más energetikai vállalatokkal az elkövetkezendő egy év során – jósolja egy a kérdéssel foglalkozó szakcég. Körkérdést intézett vállalkozásokhoz és ezek több mint 70 százaléka számít valamilyen cégösszeolvadásra.

Június elejéig a Rödl and Partner vállalat számításai szerint már több mint félszáz olyan vállalati összeolvadásra került sor, vagy kezdeményeztek ilyet a fejlett országokban, ami megújuló energiával foglalkozó céget érintett. Európában kiemelkedő az Iberdrola spanyol cég tervezett részleges cégfelvásárlása, illetve a Magyarországon is jelen lévő Electricité de France óriásvállalat, amely másfél milliárd euróért vásárolná be magát önálló „Új energiák” nevet viselő vállalatába.

Az is jósolható, hogy a megújulók ágazatában a szél és a nap hasznosításával foglalkozó vállalatok lesznek elsősorban kiszemeltjei a tervezett vállalati összeolvadásoknak, felvásárlásoknak, részesedés-szerzéseknek – olvasható a renewableenergyfocus.com internetes hírportálon.

A megkérdezett cégeknek közel háromnegyede (72 százalék) szerint az államnak fontos támogató szerep juthat ezekben a cégösszeolvadásokban. Ugyanakkor 31 százalék úgy véli, hogy az állam a (villamoshálózati) betáplálási tarifák révén tudná leghatékonyabban szolgálni a megújuló energiával foglalkozó cégek számára a társ megtalálását, miként arra példa volt eddig Németország esete.