Megújuló energiaforrások

Az EU lemaradásától fél Barroso

Az EU-nak 2030-ig kellene kötelező erejű célértékeket meghatároznia tagországainak a megújuló energia felhasználására – jelentette ki Manuel Barroso, az Unió bizottságának elnöke.

Hozzátette: már a következő több éves – 2013-ig szóló – uniós költségvetési tervbe bele kellene illeszteni az ezzel kapcsolatos ösztönző intézkedéseket az ipar számára.

Connie Hedegaard uniós klímaügyi biztos szerint 2030-ra reális cél lehet a megújulók 45 százalékos részaránya a teljes energiatermelésben. Barroso a hét közepén tartott brüsszeli értekezleten – mint az euobserver.com beszámol róla – arra figyelmeztetett, hogy egyre jobban látható jelei vannak már a globális klímaváltozásnak.

A fejlemények felgyorsultak, mondta, ideje, hogy fékezzük menetük gyorsaságát és ennek igen jó eszköze a megújuló energia alkalmazása. Az úgynevezett Kormányközi Panel a Klímaváltozásra (IPCC) készített egy jelentést, amelyben lehetséges forgatókönyveket vázol a különböző típusú megújuló energiák alkalmazásának fejlesztésére – említi meg az euobserver. Ezt ismertették a hét közepén
Brüsszelben.

Barroso figyelmeztetett: Európa egyre jobban kockáztatja lemaradását Kínához képest a megújulók ipari szektorában végrehajtott jelentősebb beruházások terén, egyúttal indokolva azt is, miért szükséges, hogy a következő többéves uniós büdzsének, aminek elkészültére ez év június vége a határidő, már konkrét vállalások legyenek a szektor fejlesztésére.