Megújuló energiaforrások

Írország szelével váltanak tiszta energiára a Brit-szigetek?

A megújuló energia termelése jócskán fellendülhet elemzők szerint azzal a kormányközi megállapodással, amely az Egyesült Királyság, Írország, illetve a térségükhöz tartozó Channel Islands (Csatorna-szigetek) és a Man sziget képviselői között jött létre a héten.

A megállapodás brit sajtójelentés szerint gyakorlatilag arról szól, hogy a benne résztvevő szigetek, azaz a Brit-szigetek összehangoltan aknázzák ki a térség szél- és a tengervízi energiahasznosítási lehetőségeit és az ezen energiával dolgozó erőművek termelte villamos áramot a hálózatok jobb összekapcsolásával kölcsönösen átadják egymásnak szükség esetén.

Elsősorban az ír partok menti vizekre épülő szélerőművek lehetnének ennek a szigetek közötti kapcsolatra épülő áramellátó rendszernek a kiszolgálói. Írország energiaigénye ugyanis viszonylag kicsi, alig több, mint az angliai Yorkshire és Humbershire megyéké együttesen.

Az Ír Szélenergia Szövetség vezetője már számszerűsítette is a megállapodás előnyeit: szerinte körülbelül 20 milliárd eurónyi befektetés elé néz az ír szélenergia-ipar (a tengeri és a szárazföldi kapacitásokat együtt nézve), ami felduzzasztja exportlehetőségeit. A britek viszont azt nyerik, hogy teljesülhetnek a tiszta, a megújuló energia felhasználására vonatkozó céljaik.