Megújuló energiaforrások

A Google szélre is költi a pénzét

Dollár százmilliókat fektet a szélenergia hasznosításába a vezető internetes keresőrendszer, az amerikai Google.

A befektetés egyelőre amerikai fejlesztéseknek szól, most egy kaliforniai szélerőmű-parkra áldoz a Google, mely park a beruházásoknak köszönhetően már az idén egy gigawattnyi energiát szolgáltatna.

Az információtechnológiai vállalkozás a napokban több mint 100 millió dollárt hagyott jóvá szélerőművi fejlesztések támogatására és ezzel a zöld energiába ebben az évben összesen 700 millió dollárt fektet, és ilyen célú befektetései ezzel már 780 millió dollárra rúgnak – írja a smartplanet.fr. portál.

A közelmúlt hírei szerint a napenergia hasznosítására is áldoz a Google, ugyancsak több száz millió dollár értékben. A szélerőmű-együttes az Alta Wind Energy Center, amely több fázisban valósul meg és a tervek szerint a világ egyik legnagyobb ilyen energiatermelő létesítménye lenne, mivel kapacitását összesen 1550 megawattig fejlesztik. Áramtovábbító rendszere is az egyik legnagyobb lenne, mely rendszerbe a szélenergiából nyert áramon kívül más megújuló energiából nyert áramot is betáplálnának.

A befektetés érdekessége, hogy a Google nem magának termelteti az áramot, hanem az egy nagy kaliforniai áramszolgáltatóé, a Southern California Edison cégé lenne, amelytől azt a Google piaci áron vásárolná meg. A Google mindössze résztulajdonosa lenne a szélerőmű- park egyes részeinek, közösen az ezekbe ugyancsak beruházó Citibank pénzintézettel.