Megújuló energiaforrások

Váltás a német energiaóriásoknál?

Meg kell ragadni az új lehetőségeket az alternatív energiák hasznosításában – jelentett ki az E.On német energiaszolgáltató óriásvállalat vezető illetékese a sajtónak.

Johannes Teyssen vezérigazgató a Financial Times című brit lapnak elmondta, hogy a maga részéről óriási lehetőséget lát ebben, „ténnyé vált, hogy át kell térnünk a megújuló energiákra”.

Az E.On képviselőjétől azért meglepő ez a nyilatkozat, mert a cégnek a nukleáris energiaiparban fennálló erős elkötelezettsége miatt pár héttel ezelőtt még illetékesei nagy kártérítési igényeket helyeztek kilátásba a német kormányzattal szemben azt követően, hogy Angela Merkel kancellár a németországi atomerőművek bezárását határozta 2022-ig.

Teyssen szerint azonban eljött az idő, hogy új technológiákat és új vállalkozási modellt alakítsanak ki, beleértve a villamos energia tárolását, illetve az új hálózati megoldásokat. A Financial Times szerint a német kormánynak most majd azért kell mélyebben a zsebébe nyúlnia, hogy támogassa az ország nagy energiavállalatai – az E.On mellett, az RWE, az EnBW és a Vattenfall – szélenergiával, az új hálózati fejlesztésekkel és a villamos áram tárolásával kapcsolatos fejlesztéseit.

A brit lap ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy ezen vállalatok mindeközben azért nem mondtak le az említett kártérítésről, csupán igyekeznek meghatározni annak helyét üzleti politikájukban az újfajta fejlesztések kijelölése mellett. Az E.On Magyarország vezető energetikai cégcsoportja, az áram- és gázszolgáltatás mellett áramtermeléssel is foglalkozik.