Megújuló energiaforrások

Hatalmas többség a zöld energia mellett

Az emberek 90 százaléka a zöld energia pártján áll. A sommás megállapításra a TNS Gallup közvélemény-kutató intézet jutott egy a napokban közzétett nemzetközi – 26 országban 31 ezer ember megkérdezésével készült - felmérése alapján.

Ilyen arányban akarják a megújuló energia felhasználásának további térnyerését és 50 százalék véleménye szerint arra is késznek mutatkozott, hogy az ilyen energiáért, a zöld energiát hasznosító vállalatok termékeiért a másokénál többet fizessen.

Ez utóbbi készség meglepetésre az úgynevezett feltörekvő fejlődő országok, azaz Kína, India, továbbá Chile polgárait jellemzi leginkább – derült ki a felmérésből. Például Kínában ugyanis a lakosság a világgal szembeni legnagyobb kihívásnak tartja a klímaváltozást, míg az Egyesült Államokban az ezzel kapcsolatos aggodalmak viszonylag gyengék, ott a lakosság elsősorban a gazdasági recessziót látja a fő veszélynek.

A TNS Gallup szerint Amerikában és bizonyos mértékig Európában is a klímafélelmek túljutottak csúcspontjukon, a most áprilisban elkészült véleményfelmérés szerint ugyanis már mérsékeltebbek, mint három évvel ezelőtt, amikor egy hasonló felmérés készült – írja a MarketWatch portál.

Az új felmérésben az is olvasható, hogy a megkérdezettek csaknem 80 százalékának pozitív véleménye van az olyan vállalatról, amelyik zöld energiát hasznosít és mindössze 4 százalék mondta azt, hogy az ilyen vállalat nem szimpatikus számára.