Megújuló energiaforrások

Tart a „megújulók” diadalmenete Németországban

Már 19,2 százaléknál tart a német energiafelhasználásban a megújuló forrásokból nyert energia részesedése.Az energia és vízkezelési ügyekben illetékes német szövetség, a BDEW az idei első negyedév adatait tette most közzé, megjegyezve, hogy a megújulók révén termelt energia mennyisége az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékkal növekedett és elérte a 28,1 TWh-t.

A megújuló energiaforrásokat hasznosító energiatermelésben a szélé a fő szerep, mert a teljes német energiatermelésből már 7,9 százalékkal veszi ki részét, második helyen a biomassza áll 4,9 százalékos részesedéssel. A BDEW adataiból az is kiderül, hogy a hulladéktüzelésű erőművek állítják már elő a német villamos áram 0,9 százalékát.

A legnagyobb arányú növekedés a múlt év első negyedéhez képest azonban a napenergia felhasználásában volt, az így termelt áram a teljes német mennyiség 1,9 százalékát érte el, míg egy évvel előtte részaránya csupán kerek 1 százalék volt. A BDEW szerint azonban a napenergia hasznosítása jellemzően nem magas az év első negyedében, mivel viszonylag kevés a napsütéses napok száma. Egyes iparági becslések szerint azonban a második negyedévben a napenergiából termelt áram mennyisége – az idei adatok szerint – már több mint két és félszerte haladta meg az első negyedév termelését és 6,9 TWh felett alakult – olvasható az euwid-energie.de portálon.