Megújuló energiaforrások

A geotermikus megtízszereződését jósolja az IEA

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a geotermikus energia felhasználásában jelentős fejlődési lehetőségek vannak. Az ügynökség úgy becsüli, hogy a villamos áram előállítására, illetve a fűtésre használt geotermikus energia jelenlegi aránya is megtízszerezhető lehet a világban az évszázad közepére.

Jelenleg az IEA úgy becsüli, hogy a geotermikus energia a teljes energiatermelésben nagyon marginális, globálisan az éves áramtermelésben 0,3 százalékkal részesedik, a fűtésben pedig a felhasználása 0,2 százalék körüli.

Elsősorban a hőenergia-szolgáltatás terén vár sokat az IEA a geotermikus energiatermelésben, ugyanis a teljes hőenergia-ellátásból részesedését 3,9 százalékra teszi 2050-ben, miközben az áramtermelésben arányát 3 és fél százalékosra becsüli ez időre.

A nemzetközi szervezet műszaki előrejelzéseket tesz közzé, a geotermikus energiára vonatkozó előrejelzését a renewableenergyfocus.com szakportál szerint az ágazatban érdekelt jelentősebb vállalatok nagy megelégedéssel fogadták.