Megújuló energiaforrások

A világ energiatermelő kapacitásai rohamosan zöldülnek

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által most közzétett jelentés szerint a múlt évben a világ országai mintegy 211 milliárd dollárnyit költöttek megújuló energetikai beruházásokra (amerikai források szerint a hagyományos energiák fejlesztésére ennél még többet, körülbelül 219 milliárd dollárnyit költöttek a világ országai – írja az UNEP jelentését ismertető usatoday.com hírportál).

Csaknem harmadával – 32 százalékkal – nőtt a zöld beruházások értéke tavaly a világban.

A zöld beruházások terén Kína járt elől: csaknem 50 milliárd dollár jutott ilyenekre és elsősorban szélerőművekre költöttek pénzt az ázsiai országban. A második helyezett Németország lett 41 milliárd dollárnak megfelelő kiadással, az európai országban viszont a napenergia hasznosítására áldoztak a legtöbbet a megújuló fejlesztések között.

A jelentésből kiderül, hogy összesen 26300 megújuló energiával kapcsolatos beruházást regisztráltak (ha a vízi energiával kapcsolatos beruházásokat nem számoljuk ezek közé, a megújulókkal termelt energia a teljes villamos-energia világtermelésben már 5 százalék körüli részesedésnél tart).

A beruházások közül igen sok a napenergia felhasználását célzó kisebb projekt volt, ezek száma 2009-hez képest több mint 90 százalékkal ugrott meg, a beruházások együttes értéke 60 milliárd dollár körül alakult. Elsősorban annak köszönhetően, hogy a fejlett országokat a napelemek csökkenő árszintje az ilyen beruházásokra ösztönzik. A világ kormányai tehát főként az ilyen fejlesztésekre vettek irányt, a nap energiájának hasznosítását célzó kutatások is drámaian, 121 százalékkal ugrottak meg és ezek összértéke így 5,3 milliárd dollárra tehető.