Megújuló energiaforrások

Japán lehet a minta a jövőbeni fejlesztésre?

A megújuló energiaforrások sokkal jobb kihasználása szavatolhatja a nagyobb energiabiztonságot – nagyjából így körvonalazódik mostanra Japán energiapolitikája a fukusimai atomerőművi katasztrófa után.

Ez a felismerés arra is épülhet, hogy az ország igen magas technológiai szintet ért el a megújulók felhasználásában, különös tekintettel a napenergiát hasznosító technológiákra. Emellett a távol-keleti ország nagyvállalatai is a megújulókban látják ígéretesebb üzleti jövőjüket az atomenergiára épített fejlesztések elsorvadásával.

A japán miniszterelnök a napokban kijelentette, hogy a vezető ipari hatalmak kormányfőinek közeli találkozóján fordulatot javasol a megújuló energiák felhasználása felé, hogy a napenergia felhasználását célzó és a költségekkel kapcsolatos szabályozások terén kedvezményeket javasol. Japán ugyanis ezen energia hasznosítását a jelenleginek 15- szörösére kívánja növelni 2030-ra, elképzelhető, hogy minden új épületre napelemek alkalmazását írják majd elő.

A japán cégek már egymás után jelentik be fejlesztési terveiket a megújuló energiákba, kezdve a mobiltelefonos szolgáltató Softbank cégtől a nagy kereskedőházakig. Japánban elismerik, hogy kicsit megkésve fogtak hozzá a megújulókkal kapcsolatos fejlesztésekhez, nem utolsó sorban azért, mert a szigetország nagyban támaszkodott a nukleáris energiára, annak felhasználásában a fukusimai katasztrófa előtt a harmadik helyen állt a világban.

Így miközben a világon tavaly az államok együttesen 211 milliárd dollárnyit invesztáltak a megújulókba, addig Japánban ez az összeg csupán 3,3 milliárd dollár körül volt. „Fukusima óta” azonban már örvendetesen nő az ilyen területen tevékenykedő cégek részvényeinek árfolyama – olvasható a The Japan Times című lap online kiadásában.

A The Yomiuri Shimbun című lap már örömmel számol be az ország egyik nagy kereskedelmi-ipari konglomerátuma, a Mitsui terveiről, hogy épp a fukusimai katasztrófa által érintett térségben szeretne több nagy naperőművet építeni, melyek összesen 30 ezer háztartás áramszükségletét fedeznék. A Mitsui 100 ezer kilowattos összkapacitású erőműegyüttesről tárgyal, nem mellékesen az első ilyen létesítményekről Japánnak ezen a részén. Már az idén elindítaná az építkezést. Ha mérései azt mutatják, hogy a szél hasznosítására is alkalmas a térség, akkor szélerőműveket is telepítene ide.

A japán törvényhozás asztalán hever már a terv, miszerint az áramot szolgáltató vállalatoknak a szél- és napenergiával áramot termelő cégektől előre rögzített áron kellene a teljes árammennyiséget átvenniük a 2012-es pénzügyi év kezdetétől, azaz jövő áprilistól.