Megújuló energiaforrások

Japán lehet a minta a jövőbeni fejlesztésre?

2011.07.11. - 09:41  |  Nincs hozzászólás

A megújuló energiaforrások sokkal jobb kihasználása szavatolhatja a nagyobb energiabiztonságot – nagyjából így körvonalazódik mostanra Japán energiapolitikája a fukusimai atomerőművi katasztrófa után.

Ez a felismerés arra is épülhet, hogy az ország igen magas technológiai szintet ért el a megújulók felhasználásában, különös tekintettel a napenergiát hasznosító technológiákra. Emellett a távol-keleti ország nagyvállalatai is a megújulókban látják ígéretesebb üzleti jövőjüket az atomenergiára épített fejlesztések elsorvadásával.

A japán miniszterelnök a napokban kijelentette, hogy a vezető ipari hatalmak kormányfőinek közeli találkozóján fordulatot javasol a megújuló energiák felhasználása felé, hogy a napenergia felhasználását célzó és a költségekkel kapcsolatos szabályozások terén kedvezményeket javasol. Japán ugyanis ezen energia hasznosítását a jelenleginek 15- szörösére kívánja növelni 2030-ra, elképzelhető, hogy minden új épületre napelemek alkalmazását írják majd elő.

A japán cégek már egymás után jelentik be fejlesztési terveiket a megújuló energiákba, kezdve a mobiltelefonos szolgáltató Softbank cégtől a nagy kereskedőházakig. Japánban elismerik, hogy kicsit megkésve fogtak hozzá a megújulókkal kapcsolatos fejlesztésekhez, nem utolsó sorban azért, mert a szigetország nagyban támaszkodott a nukleáris energiára, annak felhasználásában a fukusimai katasztrófa előtt a harmadik helyen állt a világban.

Így miközben a világon tavaly az államok együttesen 211 milliárd dollárnyit invesztáltak a megújulókba, addig Japánban ez az összeg csupán 3,3 milliárd dollár körül volt. „Fukusima óta” azonban már örvendetesen nő az ilyen területen tevékenykedő cégek részvényeinek árfolyama – olvasható a The Japan Times című lap online kiadásában.

A The Yomiuri Shimbun című lap már örömmel számol be az ország egyik nagy kereskedelmi-ipari konglomerátuma, a Mitsui terveiről, hogy épp a fukusimai katasztrófa által érintett térségben szeretne több nagy naperőművet építeni, melyek összesen 30 ezer háztartás áramszükségletét fedeznék. A Mitsui 100 ezer kilowattos összkapacitású erőműegyüttesről tárgyal, nem mellékesen az első ilyen létesítményekről Japánnak ezen a részén. Már az idén elindítaná az építkezést. Ha mérései azt mutatják, hogy a szél hasznosítására is alkalmas a térség, akkor szélerőműveket is telepítene ide.

A japán törvényhozás asztalán hever már a terv, miszerint az áramot szolgáltató vállalatoknak a szél- és napenergiával áramot termelő cégektől előre rögzített áron kellene a teljes árammennyiséget átvenniük a 2012-es pénzügyi év kezdetétől, azaz jövő áprilistól.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »