Megújuló energiaforrások

BEE: a megújuló energia cselekvési terv teljesíthetetlen biomassza nélkül

Megvalósíthatatlan a megújuló energia hasznosításának cselekvési tervben vállalt 14,6 százalékos megújuló részarány teljesítése biomassza nélkül - állítja a Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE) az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Nemzeti Energiastratégia: van még mit csiszolni című közlemény hangsúlyozza, hogy a szilárd biomassza nélkül Magyarország csak a töredékét tudta volna teljesíteni eddigi európai uniós vállalásainak.

A BEE a legnagyobb biomassza erőműveket üzemeltető illetve ilyen projektben érdekelt cégeket – a Pannonholding Zrt., a Bakonyi Erőmű Zrt., az AES Borsodi Energetikai Kft. és a Vértesű Erőmű Zrt. – tömörítő érdekvédelmi szervezet.

Magyarország egyik legnagyobb szilárd biomassza lehetőségét a faanyag adja, de ez a Nemzeti Energia Stratégia 2030 tervezetében nem kap kellő hangsúlyt a BEE álláspontja szerint. A biomassza erőművek a másra nem használható faanyagot hasznosítják, amit az Európában legszigorúbb erdőtörvény megenged – olvasható a közleményben.

Végső tanulságként a BEE felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy “a stratégia előkészítőinek kellett volna felállítani egy álaluk optimálisnak tartott, javasolható energiamix sorrendet, ahelyett, hogy az iparági szereplőket kérik fel erre”.

A BEE álláspontja szerint a hő- és villamos energia termelés szétválasztása nem célravezető olyan helyeken, ahol nagyobb hőfogyasztói központok vannak. Az sem jó megoldás, hogy csak a 20 megawatt kapacitás alatti biomassza erőművek kapjanak támogatást, mert ezek decentralizált fűtőművekre történő lecserélése több tízmilliárd forint értékű meglévő beruházást tenne feleslegessé.

Az energiaültetvényekkel kapcsolatban az érdekvédelmi szervezet a gyakorlati tapasztalatokra és kutatási eredményekre alapozva állítja, hogy az energiaültetvények növény védőszer igénye alacsony és öntözni egyáltalán nem kell. Egyébként pedig – áll a közleményben – energianövényt ott termelnek, ahol a kukoricát vagy a búzát nem is lehetne.

Forrás: http://www.mti.hu/