Megújuló energiaforrások

BEE: a megújuló energia cselekvési terv teljesíthetetlen biomassza nélkül

2011.07.13. - 11:14  |  Nincs hozzászólás

Megvalósíthatatlan a megújuló energia hasznosításának cselekvési tervben vállalt 14,6 százalékos megújuló részarány teljesítése biomassza nélkül – állítja a Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE) az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Nemzeti Energiastratégia: van még mit csiszolni című közlemény hangsúlyozza, hogy a szilárd biomassza nélkül Magyarország csak a töredékét tudta volna teljesíteni eddigi európai uniós vállalásainak.

A BEE a legnagyobb biomassza erőműveket üzemeltető illetve ilyen projektben érdekelt cégeket - a Pannonholding Zrt., a Bakonyi Erőmű Zrt., az AES Borsodi Energetikai Kft. és a Vértesű Erőmű Zrt. - tömörítő érdekvédelmi szervezet.

Magyarország egyik legnagyobb szilárd biomassza lehetőségét a faanyag adja, de ez a Nemzeti Energia Stratégia 2030 tervezetében nem kap kellő hangsúlyt a BEE álláspontja szerint. A biomassza erőművek a másra nem használható faanyagot hasznosítják, amit az Európában legszigorúbb erdőtörvény megenged - olvasható a közleményben.

Végső tanulságként a BEE felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy "a stratégia előkészítőinek kellett volna felállítani egy álaluk optimálisnak tartott, javasolható energiamix sorrendet, ahelyett, hogy az iparági szereplőket kérik fel erre".

A BEE álláspontja szerint a hő- és villamos energia termelés szétválasztása nem célravezető olyan helyeken, ahol nagyobb hőfogyasztói központok vannak. Az sem jó megoldás, hogy csak a 20 megawatt kapacitás alatti biomassza erőművek kapjanak támogatást, mert ezek decentralizált fűtőművekre történő lecserélése több tízmilliárd forint értékű meglévő beruházást tenne feleslegessé.

Az energiaültetvényekkel kapcsolatban az érdekvédelmi szervezet a gyakorlati tapasztalatokra és kutatási eredményekre alapozva állítja, hogy az energiaültetvények növény védőszer igénye alacsony és öntözni egyáltalán nem kell. Egyébként pedig - áll a közleményben - energianövényt ott termelnek, ahol a kukoricát vagy a búzát nem is lehetne.

Forrás: http://www.mti.hu/

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »