Megújuló energiaforrások

A magyar megújuló részarányi cél 14,65 százalék

Mintegy 1,5 milliárd euró hitelre lesz szükség, ha Magyarországnak a Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében lefektetett célok megvalósulnak - állapítja meg az ING Bank.

Magyarországi ügyvezető igazgatója szerint “tévhit, hogy a megújuló fejlesztések számára a kis finanszírozási méret az ideális, a méretgazdaságossági szempontok bizony gyakran kifejezetten nagy méretet indokolnak”. A bankcsoport azt tapasztalta, hogy ez különösen a nap- és a szélenergia valamint a biomassza alapú projektek esetében igaz – idézte a Gazdasági Rádió.

Az ING közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a technológiai, illetve piaci lehetőségek határt szabnak a projektek fizikai méretének, de erre megoldás lehet az “eszközcsoport-finanszírozás”. Ez azt jelenti, hogy egy tőkeerős szereplő ernyőszervezetként működve “finanszírozási közösségbe tereli a partnereit”, így a csoport egységben léphet fel a hitelezésért, amivel már érvényesülnek a méretgazdaságból adódó előnyök.

A fenti rendszer különösen alkalmas lehetőség a magyar megújuló energiaszektor számára, mert érvényesülhet a hatékonyság és méretgazdaságosság, ugyanakkor nem sérül a decentralizációs terv sem.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által készített Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv olyan kormányintézkedéseket vázol fel, ami az Európai Unió által megjelölt 13 százalékos célnál ambiciózusabb, 14,65 százalékos megújuló részarányt tűz ki 2020-ra (az EU globális célja 20 százalék!). A már elkészült Nemzeti Energia Stratégia javaslata azt is tartalmazza, hogy lehetőséget kell adni a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak a decentralizált energiatermelésbe való bekapcsolódásra.