Megújuló energiaforrások

Loch Ness – a szörny a parton lesz

A skóciai Loch Ness tavában rejtőzködő szörny a jövőben sem lesz látható, a környék viszont tele lesz szörnyekkel – értékelik egyesek azokat a terveket, mik szerint óriási szélerőmű- parkok épülnének a Loch Ness környéki dombokon és azoktól nem messze.

Nem egy nagy építmény, hanem az erőművek nagy száma okoz elsősorban riadalmat, mert ha a vázolt tervek megvalósulnak, akkor a brit szigetek legnagyobb szélerőmű-bázisa épülne itt ki, összesen mintegy 200 szélerőművel.

Jelenleg is áll már nem messze innét 26 széltorony, de a terv egyik része egy 130 erőműből álló park létrehozását tartalmazza a közelben, majd ettől nem messze 25, majd valamivel odébb 23 erőműből álló parkrész létesülne, kialakulva a mindenkori legnagyobb (legsűrűbben telepített) ilyen erőműcsoport. A jelenlegi legnagyobb Nagy-Britanniában a Glasgow melletti, ahol 140 szélturbina található.

A news.scotsman.com hírportál szerint azonban Skóciában ezeken kívül még további szélerőmű-parkokat is terveznek, ezek alapján annyi szélerőmű díszítené az országot, hogy átalakulna az itteni élő természet és Skócia, valamint felföldje egész rejtelmes szépségéről a világban kialakult kép. A skót kormányzat úgymond lassan pénznyomtatással téveszti össze a szélerőmű-parkokra vonatkozó engedélyezést.

A terveket védelmezők azt mondják, hogy még meglehetősen képlékeny elképzelések keltik a félelmet a természetbarátok körében, nem is szólva arról, hogy figyelemmel lesznek a beruházások „halmozati hatására”.