Megújuló energiaforrások

Válságbíró a megújuló energiák ipari szektora

A szélerőművi kapacitások növekedtek legjobban tavaly a világban a megújuló energiaforrások hasznosítására.

Európát tekintve azonban a napenergia hasznosítását szolgáló berendezések mennyiségének növekedése volt a legdinamikusabb, ugyanis gyakorlatilag megkétszereződött 2009-hez képest – olvasható az alternatív energiaszektor vállalatait tömörítő hálózat, a Ren21 friss jelentésében. Ebben az is áll, hogy a megújulók felhasználását célzó beruházások az előző évhez képest bő 30 százalékkal nőttek, elérve a 150 milliárd eurós összértéket.

A Ren21 szerint tehát az energiaiparban a megújulók szektora dacolni tudott a világgazdaság nehézségeivel, azzal, hogy a neki juttatott támogatások mérséklődtek, és a földgáz csökkenő ára is a megújuló energiák felhasználása ellen hatott.

Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy a szektor növekedését mindazonáltal kedvezően befolyásolták még a támogatási politikák, nevezetesen az áram átvételi árával kapcsolatos szabályozások. A Ren21 számításai szerint a világ 119 országában léteztek tavaly ilyen jellegű támogatási politikák, azaz ezen országok száma 2005-höz képest körülbelül megkétszereződött.

Tavaly a világon felhasznált áram közel 20 százaléka már megújuló forrásokból származott – idézi az actu-environnement.com szakportál a Ren21 jelentését.