Megújuló energiaforrások

Vízi erőmű épül a Hármas-Körösön Békésszentandrásnál

Békésszentandráson, a Hámas-Körösön a Hydro Power Consulting Kft. 2,7 milliárd forintból építi meg az 1942-ben épült helyi duzzasztónál 2 megawatt kapacitású erőművét.

A fővárosi székhelyű és magyar magánszemélyek tulajdonában álló cég éves szinten 8,6 gigawattóra villamos energiát fog termelni. A két Kaplan turbinás erőmű beruházása a tervek szerint 2012 végére fejeződik be. A cég számításai szerint a fejlesztés 15 év alatt megtérül, ugyanakkor a környezetbarát beruházással évente 8 ezer tonna széndioxidot váltanak ki. A kiserőmű megépítésével Magyarország vízi áramtermelő kapacitása el fogja érni az 55 megawattot.

Bencsik János államtitkár az átadón elmondta, hogy Magyarország 2020-ig 14, 6 százalékos megújuló energia részarányt vállalt az Európai Unió előtt, ezt a vállalásunkat azonban csak hasonló kapacitású kis- és közepes erőművekkel tudja teljesíteni az ország. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy legyen néhány nagyon hatékony, nagyteljesítményű alaperőmű, amelyek biztonsággal tudják szolgálni az ország energia ellátását. Emellett ugyan ilyen fontosnak nevezte, hogy meglegyenek az országban azok a megújuló energia alapú termelő berendezések is, amelyeknek a hasznát már nem csak a nagyok, legtöbb esetben a transznacionális társaságok tudják szedni, hanem a hazai kis- és közepes befektetők.