Megújuló energiaforrások

Versenytárgyalás a nagyobb területű napenergetikai fejlesztésekre

Mivel a napenergiával történő áramtermelés is felmenő ágban van Európában, a kormányzatok igyekeznek bepótolni az ennek szabályozásában eddig sok helyütt jellemző hiányosságokat. A héten Franciaország lépett: környezetvédelmi minisztere jelentett be új intézkedéseket.

Ezek alapja a napelemek által elfoglalható területek nagysága, ugyanis a szabályozás lényege, hogy ezentúl tendert kell hirdetni a 1000 négyzetmétert (100 kWc)-t meghaladó ilyen területekre. Nem mellékes a szabályozásban, hol fekszenek majd a napelemekkel borított területek, és az sem, hogy a berendezéseknek ki a gyártója, mert a francia szabályozás a francia napenergia-ipart szeretné elsősorban támogatni. A háztartások szintjén megvalósuló fejlesztéseknél nincs változás.

Az 1000-2500 négyzetméteres beruházások tenderén a miniszter szerint egyedül az ár számít, melyből azt a következtetést vonja le a sajtó, hogy a beruházásra kijelölt területeken a napenergiát hasznosító beruházás elsősorban az ilyen beruházásra kész közelben működő vállalkozás lenne az esélyes. Több helyi tenderen való részvételükkel a francia vállalkozók technológiai fejlesztésükhöz szerezhetnek jobb anyagi lehetőségeket. Hamarosan közzéteszik, az ország mely területein lehet majd ilyen beruházást végrehajtani, például 120MWc határig.

A 2500 négyzetméteresnél nagyobb beruházásokra külön versenytárgyalásokat hirdetnek meg, itt a beruházási nagyság felső határa 450MWc lenne. Ezeknél már nem csak a legkedvezőbb árat nézik majd az elbírálók, hanem milyen a pályázatnak az iparra vonatkozó beruházási vonzata, milyen kutatás-fejlesztés állítható a projekt mögé és a beruházott eszközök újbóli hasznosítására milyen elképzeléseket vázol a pályázó. Ezen tenderek meghirdetése a tervek szerint csak jövő tavasszal várható – nyilatkozta a batiactu.com szerint Nathalie Kosciusko-Morizet miniszter a sajtónak.