Megújuló energiaforrások

A napfény segít Görögországon?

A csődbe jutott Görögországban arról beszélnek, hogy megépítik a világ legnagyobb fotovoltaikus erőművét, számítva arra, hogy a Nap továbbra is bőven ontja sugarait a mediterrán államra és a külföldi államok is szívesen beszállnak a beruházásba.

A tervek egy 200 MW-os erőművet vázolnak, a „nappark” évi 260 ezer megawattóra áramot szolgáltatna, ez 55 ezer háztartás áramigényét elégíthetné ki.

A német Handelsblatt című gazdasági lap szerint Németországot érdekli a beruházás.

Erről a tervek alapján annyit tudni, hogy Görögország északi részén, Kozani térségében építenék meg, 600 millió euró kellene hozzá, aminek előteremtéséhez a vezető görög állami elektromos vállalat, a DEI stratégiai partner beszállását reméli. Potenciálisan összesen 21 konzorciális résztvevő jelezte érdeklődését – többek között Kínából, Japánból és európai országokból.

A napenergia hasznosításában élenjáró német cégek közül a lap megemlíti például a Centrotherm Photovoltaic AG-t, amely a kínai Dongfang Electric és a görög DTS Hellas cégekkel állna össze. Más német cégek is érdeklődnek, van, amelyik norvég partnerrel közösen. A napenergia-erőműhöz természetesen egy nappaneleket gyártó üzemet is fel kell építeni majd – olvasható a Handelsblattban.