Megújuló energiaforrások

Zöld fordulat 335 milliárd euróért?

Németországban elkezdődött a számháború az atomerőművek felszámolásának korszakáról, az energiaszámla várható alakulásáról.

Egyelőre ijesztő számokat közöltek kutatók, mennyibe is kerülne Németországnak, ha az atomenergiából nyert áramról teljesen zöld áramra váltana át. Egy most közzétett becslés szerint a váltás kihatása 2030-ig, amikorra megszűnne az atomerőművi áramtermelés, összesen 335 milliárd euró lenne.

A „helyettesítő” nap-és szélerőművek kiépítésének költsége 250 milliárd euróra rúghat, ehhez jönnek még a hálózat kialakítására fordított kiadások, amelyek összesen elérhetik a 85 milliárd eurót. Így a németországi energia-fordulat 335 milliárd eurójába kerülhet az országnak – állítják az mmnews.de portál tudósítása szerint a Bajor Üzleti Szövetség szakértői.

A Berlini Műszaki Egyetem professzora szerint a váltás az energiaárakban is érződik majd, bár ezen a téren nem kell drámai változásra számítani, legalábbis a lakossági tarifáknál. A mostani 3,5 eurocentes kilowattóra-ár 6 centre növekedne, körülbelül 2030-ra, ugyanakkor az ipari felhasználók esetében a drágulás már 2023-ra meghaladná a 40 százalékot.