Megújuló energiaforrások

Egy pontos adat a szélturbina-kapacitásokról

A szélenergiát hasznosító kapacitások növekedése a világon az elmúlt évtizedben minden évben rendre meghaladta a két számjegyű értéket.

Ezt a MarketResearch.com nemzetközi piackutató hálózat hozta nyilvánosságra.

Azt is állítja, hogy ez a kétszámjegyű növekedés 2016-ig nem áll meg, ami nem csupán a működésbe állított szélturbinák mennyiségi növekedésének, hanem a berendezések teljesítménynövekedésének, más megfogalmazásban méretük növekedésének is köszönhető.

A cég szerint tavaly 37 462 MW új teljesítmény lépett be a globális szélenergia-szektorba, minek köszönhetően a világ szélturbináinak együttes kapacitása 196 853 MW-ra nőtt. Az adat gyakorlatilag megfelel a Szélenergia Világszövetség (WWEA) július elején kiadott becslésével, amelyben bő 200 Gigawatt összkapacitásról beszél.

A MarketWatch szerint amilyen mértékben a kapacitások, nagyjából úgy növekedett a turbinák lapátjainak átlagos mérete is. Mindez kapcsolódik ahhoz, hogy a gyártók egyre inkább alkalmazzák a karbon- és üvegszálas technológiát, ez utóbbi anyagok világpiacán is jelentős növekedésre kell számítani, élesedik a gyártók technológiai versenye, új turbinafajták megjelenésére lehet számítani.