Megújuló energiaforrások

Jó reggelt Amerika!

Vészhelyzethez közeli állapotban van az Egyesült Államokban a napenergiát hasznosító berendezések gyártása, ezért a kormány most 50 millió dolláros támogatást helyezett kilátásba az ágazatnak, jelentette a renewableenergyworld.com nevű szakportál.

Az USA energiaügyi minisztériuma ugyanis tarthatatlannak tarja azt, hogy míg 1995-ben az országban gyártott napelemek részaránya a világpiacból 43 százalékot hasított ki, addigra ez az arány tavalyra 7 százalékosra zsugorodott.

A támogatást elsősorban a kereskedelmi célú gyártás növelését lehetővé tevő megoldásokhoz adják a vállalatoknak. Általa a gyártási költségek mérséklődését és az iparág kínálta megoldások terén létrejövő technológiai együttműködést segítenék, ugyancsak a gyártási költségek csökkentése érdekében.

Az ország ugyanis olcsóbbá szeretné tenni a napenergia felhasználását, az úgynevezett SunShot (naplövés) nevű kezdeményezésnek megfelelően. Ez nem kevesebbet tűz célul, mint hogy háromnegyedével legyen olcsóbb 2020-ra az ilyen berendezésekkel nyert áram, hogy elérhető legyen – ártámogatás nélkül – a kilowattóránkénti 6 centes ár. Ennek zálogát ugyanakkor a napenergetikai infrastruktúra nagyarányú fejlesztésében látják, azaz igen széles körben terjedhessen el a napenergiából termelt áram felhasználása az országban. Ehhez vissza kell állítani az amerikai technológia vezető helyét ezen a területen, fokozni az ágazat nemzetközi versenyképességét.