Megújuló energiaforrások

Seatropolis: az önfenntartó Viziváros megújuló energiát használna

Igen, ez a valami úgy néz ki, mintha egy hatalmas földönkívüli épp szívna ki valamit a tenger mélyéről, de valójában ez egy – Andrew Bowen által megálmodott – szerkezet, amely egyfajta menedékként funkcionálhat egy antiutópikus jövőben.

Ebben a jövőben a városokat víz borítaná, mert a globális felmelegedés következtében a sarki jegek elolvadtak. Az emberi civilizáció egyetlen lehetősége a vízi élet megvalósítása lenne, és itt jön az önfenntartó Seatropolis a képbe.

A teljesen organikus szerkezetek félig a vízbe merülve, a nyílt tengeren fognak úszni. Az építménybe a két végén található, vízszint fölött lévő, kerek ajtókon lehet majd bejutni. A hagymaszerű, szabálytalan tetőablak átengedi a napfényt.

A víz felszínére egy – szintén hagymaformájú – halgazdaságot tervezett Bowen, amely egy önfenntartó élelmiszer-ellátóként funkcionál. Az egyéb élelmiszereket hidropóniás (talaj nélküli) növénytermesztéssel lehet megoldani, a tiszta vizet pedig desztilláló berendezésekkel állíthatják majd elő.

Mivel a Seatropolis csak megújuló energiát használ majd, a vízből, a napból és a hullámzásból nyeri majd az energiát. Az aquatermál-energiatermelő berendezések [aqua-thermal energy generating mechanism], a fotovoltaikus üvegborítás, és a hullámerőművek látják majd el a vízen lebegő gumót a szükséges energiával.

És végül a Seatropolis mobilitási lehetőségeiről: az óceán áramlatainak köszönhetően az egész „város” szó szerint sodródni fog az árral. Ez segítené az erőforrások gyűjtését és kezelését, és igazolhatóan hozzájárulna a nagyobb fokú fenntarthatósághoz.

Forrás: http://www.ecofriend.com