Megújuló energiaforrások

A szélturbinák háromszázszor több energiát állítanak elő, mint tizenöt évvel ezelőtt

A szélenergia – akár csak a nap-, a víz-, és a nukleáris energia – technológiája mára idejét múlttá vált.

A New York Times cikkében (http://www.nytimes.com/2011/08/08/business/energy-environment/wind-power-gains-as-gear-improves.html?_r=1&src=recg) a következőket olvashatjuk: „A szakemberek szerint a szélerőművek technológiájában végrehajtható legnagyobb fejlesztések még mindig előttünk állnak – ami érthető egy olyan iparág esetében, amely mintegy százéves lemaradásban van mondjuk az autóiparhoz képest.”

És valóban, a cleantech túl sokáig pihent az oldalvonalon, s ez arra enged következtetni, hogy a közeljövőben nagy fejlődésnek lehetünk tanúi (jóllehet, nem olyan nagyszabású és gyors fejlődésnek, mint ahogyan azt pár optimista elmélet vizionálja).

A Timest idézve megint: „A szélturbinák ma már sokkal nagyobbak és hatékonyabbak. Strom Madsen, a dán Vesta fejlesztésért és kutatásért felelős elnöke szerint a cég mai szélturbinái háromszázszor több energiát képesek előállítani, mint egy tizenöt évvel ezelőtti modell.”

Mi a tanulság? Hogy a jó dolgok még előttünk állnak, sok feladat vár még ránk. És folytatni kell a munkát, hogy a megújuló energia legalább annyira elterjedt legyen, mint és a fosszilis energia.

Forrás: http://www.treehugger.com