Megújuló energiaforrások

Egy napenergiával működő komppal is hajózhatunk Kínában

Kína is egyike az olyan fellendülő országoknak, ahonnan egyre több környezetbarát próbálkozásról kapunk hírt. Ezt bizonyítja az is, hogy Kína nemrég egy elég fontos lépést tett a környezetbarát közlekedés irányába.

Nemrég bízta meg a brit BMT Nigel Gee Ltd-t egy elektromos személyszállító hajó megépítésére. A hajót arra tervezik, hogy részben helyettesíteni tudja a szárazföldi tömegközlekedést.

A 25 méteres hajó egyszerre 150 utas szállítására lesz alkalmas, és a meghajtásához szükséges összes energiát a VRB (Vanadium Redox Battery) biztosítja majd. A hajó még mindig a tervezési fázisban van, mivel a kínai kormány megkérte a BMT-t, hogy mutassa meg az elképzeléseit egy olyan hajóról, amelyikkel meg lehet valósítani a tömegközlekedést.

A BMT apró részletekbe menően készíti el a hajó terveit, így a designra is nagy hangsúlyt fektetnek, ugyanis ki szeretnék emelni a hajó zöld voltát. A VRB-nek köszönhetően pedig garantált a tíz csomós sebesség még akkor is, ha a komp tele van utasokkal. Remélhetőleg az év közepén elkezdik a hajó építését, és 2012-be már át is tudják adni a kínai kormánynak.

A BMT tervezőinek a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az akkumulátorok által jelentett terhet úgy egyensúlyozzák ki, hogy az nem menjen a teljesítmény rovására. Ez azért fontos, hogy az új hajójárat valóban gazdaságos és környezetbarát alternatívát nyújtson a hagyományos tömegközlekedésre.

Forrás: http://www.ecofriend.com