Megújuló energiaforrások

A skót whiskeyfőzde a Nissan Leafet is ellátja energiával

A whiskey nemcsak arra jó, hogy egy nehéz nap után a karosszékben hátradőlve nyugodtan szürcsölgesd, hanem elektromos autókat is képes meghajtani. Legalábbis a skót Bruichladdich Whiskey főzde többek között erre használja.

A whiskey készítés egy rengeteg vizet és energiát igénylő folyamat. A Bruichladdich évente 30 000 dollárt költött az italgyártás során keletkezett melléktermékek elszállítására.

De ma már ahelyett, hogy a folyékony masszát a tengerbe öntenék, az organikus és biodinamikus malátawhiskey-lepárló két anaerobikus (oxigénmentes) feldolgozótartályt épített be, amelyekben baktériumok segítségével bontják le a hulladékot.

Így metánt állítanak elő, melynek elégetésével elég energiát nyernek ahhoz, hogy az egész lepárló energiaszükségletét biztosítani tudják, beleértve egy helyben használt Nissan Leafet.

A hulladékmentesített gyártási folyamatot megünnepelendő a cég piacra dobott egy új organikus terméket, mely a Leaf nevet kapta. A fenntarthatóság szellemében működő gyár mára már teljesen önellátó lett. Egészségünkre!

Forrás: http://inhabitat.com