Megújuló energiaforrások

Főzz napenergiával bent a házban

Egy gondunk lehet a napenergiás főzéssel, mégpedig az, hogy ki kell mennünk a szabadba – ha ez gond egyáltalán –, pedig szívesen csinálnánk ezt-azt főzés közben a házban.

Kris de Decker a No-Tech Magazine-tól mutatta be a Solar Brücke egy ötletes tervét, ami megoldást jelenthet erre a problémára. Olyan szerkezetet terveztek, ami a konyhaablakra van rögzítve, és követi a napot, a napsugarakat pedig pontosan az edényre irányítja.

A cég ezt írja a szerkezetről:

Ahhoz, hogy a főzés kényelmes és egyszerű legyen, meg kellett oldani, hogy ne kelljen mozgatni a „tűzhelyet”. Sőt, arra gondoltunk, hogy az a legjobb, ha a házban, a konyhában tudnánk napenergiával főzni. A megoldást egy fényvisszaverő, rugalmas parabola jelentette, mely a nap sugarait egy pontba irányítja. Ráadásul úgy terveztük meg, hogy minden évszakban használható kegyen.

A fényvisszaverő a parabolának csak egy részét foglalja el, így a ráeső napfényt az onnan nem messze lévő fókuszpontba irányítja. A parabola észak-dél irányba mozog, és mivel a fény iránya folyamatos változik, a fényvisszaverőt állíthatóra tervezték.

A képen az látható, hogy a fényvisszaverő az edény alá irányítja a fényt, és onnan verődik fel az edény feketére festett fenekére. Mivel nem olyan nagy a célpont, a fényvisszaverőt kb. 2-3 naponta be kell átállítani, Európában viszont ennél finomabb napfénykövető naptükröket is használnak.

Ehhez hasonló rendszereket használnak gőz előállítására is, ezeknél a hő tárolására vastömböket használnak. Amúgy sok mindenre fel lehet használni egy ilyen rendszert, a légkondicionálástól a vízmelegítésig. Milyen hasznos ötlet!

Forrás: http://www.treehugger.com