Megújuló energiaforrások

Vándorlás előtt a napenergetikai berendezéspiac?

Ázsia és Amerika látszik egyre ígéretesebbnek a fotovoltaikus (PV) berendezések piacán, miután korábbi sikerpiacuk, a német, meglehetősen telített, az árak esnek, a piac itt lemenő ágba került.

Mindezt a Lux Research nevű nemzetközi kutatóintézet friss jelentése tartalmazza, ebben több mint másfélszáz országot, térséget vizsgáltak a villamos áram áralakulásának, illetve a szolár beruházások megtérülési rátájának figyelembevételével.

Ugyanakkor aláhúzzák: míg a legutóbbi időkig szinte csak egyetlen helyen számolják egyformán a napenergiából nyert áram árát a hagyományos áraméval, 2016-ra is csak körülbelül tíz állam lesz, ahol ez az áregyenlőség a fogyasztók szintjén megvalósulhat, elsőként Olaszországban, de őt követni fogja hamarosan Dánia, majd még Ukrajna is.

A tanulmányt ismertető eartttechling.com portál szerint Európában elsősorban két ország piacát látja vonzónak a Lux Research: Portugáliáét a lakossági és a zöldmezős projektek piacán, valamint Görögországot a lakossági energiaellátás piacán, ám Ciprust is megemlíti, mint zöldmezős beruházási piaci lehetőséget.

Azt viszont a businesswire.com hírportál emeli ki a jelentésből, hogy a napenergetikai berendezések gyártóinak szerényebb haszonra kell számítaniuk 2016 felé közeledve, mert az árcsökkenés üteme nagyobb lehet majd, mint amennyivel a berendezésgyártók termelése növekszik. A villamos hálózatba kapcsolódó PV berendezések gyártása a Lux Research szerint évente bő 15 százalékkal bővül az elkövetkezendő öt évben.