Megújuló energiaforrások

Szélerőművek: Kína javuló helyzetben van

Ha számottevően finanszírozni kell szélerőművek építését és telepítését, akkor nagy valószínűséggel Kínának jelenleg versenyelőnye van más országokkal szemben.

Ezt a szélenergetikai piacon tanácsadást végző egyik vezető cég, a GL Garrad Hassan illetékese nyilatkozta a hét végén a brit Financial Times című lapnak, megjegyezve: természetesen a berendezések szállításában ezt az előnyt az európai piacokon mérsékli Kína nagy földrajzi távolsága.

A jelek szerint azonban ezt a kínai gyártók egyebe között az európai szélenergetikai vállalkozásokban végrehajtott befektetéseivel igyekeznek mérsékelni, ezekre az elmúlt hónapokban több példa is akadt (Németország, Görögország, Írország).

Ezek azonban csak részben jelentősek, azaz a kínai gyártók előretörése lassan halad, nem utolsó sorban azért is, mert korábban gyártmányaik minősége elmaradt az európai konkurensek gyártotta turbinák minőségétől. Ezen a hátrányon azonban rohamtempóban javítanak, nem utolsó sorban a kínai műszaki elvárások utóbbi időkben tapasztalható fokozatos szigorodása miatt.