Megújuló energiaforrások

A napenergia uralmát jövendölik

A Világ áramellátását felerészben már a napenergia biztosíthatja 2060-ra – adta ki újabb jövendölését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Egyik vezető elemzője ezzel alaposan felértékelte a napenergia várható hasznosítását, mivel az ügynökség egy korábbi előrejelzésében egészében 21 százalékra számolta a nap által termelt villamos áram- és hőenergia-ellátás részarányát a globális energiaellátásban.

A villamos áram termelésében tehát drámaian nőhet a nap energiájának szerepe, és egyidejűleg a légtérbe kibocsátott széndioxid mennyisége pedig a mostaninak, ami évente 30 gigatonna körül van, akár a tizedére eshet vissza – olvasható a cleantechnica.com szakmai portálon a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva.

A napenergia rendkívül dinamikusan bővülő felhasználásának esélyét részben abban látják az IEA-nál, hogy jelenleg még meglehetősen csekély a részaránya a teljes energiaellátásban, azaz ilyen szintről minden fejlődés jó ideig évről-évre ugrásszerűnek érzékelhető.

Ma a lakosság jelentős része számára a napenergia hasznosítása remek beruházási lehetőségnek tűnik, elsősorban a „villanyszámlák mérsékléséhez”. Nem mellékesen az emberek egyre világosabban látják, mi a váltás tétje a hagyományosról a tiszta energiákra. Arról nem is beszélve, hogy éveken belül a napot hasznosító energiatermelés költségei lecsökkenhetnek a hagyományos (fosszilis) energiahordozók hasznosításának költségszintjére. „Őrült módon” esnek a napenergetikai berendezések árai, mert hasonló módon gyarapodik a napenergetikai ipar kibocsátása.