Megújuló energiaforrások

Újságpapírral hajtott autó

Aki azt hiszi, hogy az újságpapír a múlté, annak érdemes újragondolni az álláspontját. Egy nem rég felfedezett baktériumnak köszönhetően az újságpapír már átalakítható bioüzemanyaggá.

A new orleans-i Tulane Egyetem kutatói fedezték fel azt a baktériumtörzset, amely a papírt butanollá alakítja. A butanol pedig olyan bioüzemanyag, amely helyettesítheti a gázolajat. A kutatók jelenleg a The Times Picayune, az egyik legolvasottabb new orleans-i napilap néhány példányán kísérleteznek.

A TU-103 névre keresztelt baktériumtörzs egyedülálló módon képes a cellulózt lebontani, és butanolt létrehozni – írja az earth911.com. A cellulóz az egyik természetes összetevője például az újságpapírnak, de növényekben és más papírokban is megtalálható. A baktériumtörzset először állati ürülékben találták meg, majd tenyészteni kezdték, és kifejlesztettek egy – azóta már szabadalmaztatott – módszert, amivel butanol előállítására lehet használni a mikroorganizmusokat.

Csak az Egyesült Államokban évi legalább 323 millió tonna a szeméttelepeken heverő cellulózt tartalmazó anyagot lehetne lebontani és butanollá átalakítani a baktériumok segítségével. A módszernek köszönhetően nemcsak az ország olajfogyasztását lehetne csökkenteni, de hasznosítani lehetne a rengeteg papírhulladékot is.

„A cellulózból előállított bio-butanol használatával drasztikusan csökkenteni lehetne a szén-dioxid-kibocsátást és a szeméttelepekre kerülő hulladék mennyiségét.” – mondta Davis Mullen, az a professzor, aki két diákja segítségével fedezte fel a baktériumtörzset az egyetem Sejt- és Mikorbiológia tanszékén.

A kutatást más butanolt előállító baktériumtörzsekre is kiterjesztették, de a TU-103 az egyetlen, amely nem pusztul el, ha oxigénnel érintkezik. Az oxigénmenetes környezet biztosítása nagymértékben megnövelné a folyamat költségeit, de a TU-103-as baktériumtörzsnek köszönhetően a butanol előállítása elég gazdaságos ahhoz, hogy akár a befektetők érdeklődését is felkeltse.

A butanol ráadásul jobb megoldást jelent, mint az etanol, mivel egyrészt bármelyik autóba bele lehet tankolni, nem kell átalakítani a meglévő motort, másrészt messzebbre jutunk vele, hiszen több energiát tartalmaz. Továbbá a többi bioüzemanyaghoz képest kevésbé roncsolja a csöveket, így attól sem kell aggódnunk, hogy tönkretesszük az autónkat.