Megújuló energiaforrások

A napenergia olcsóbb lehet a szénnél az évtized végére

Te is álmodoztál már arról, hogy egy nap a napenergia olcsóbb lesz a szénnél? Úgy néz ki, hogy ez a nap már nincs is olyan messze. Az elkövetkezendő öt évben tanúi lehetünk annak, hogy a napenergia ára lecsökken, hiszen egyre több az olyan kezdeményezés, amelyek a napenergia előtérbe helyezését tűzik ki célul – és sikeresen teljesítik is.

Például Kína bejelentette, hogy az év végére megduplázza a napenergia-kapacitását. És persze nemcsak Kína, hanem számos más régió is arra törekszik, hogy a napenergia még többek számára elérhető legyen – számolt be a greenpacks.org

A napenergia költségeinek csökkentése érdekében sok helyen több napelemet telepítenek. Például a Canadian Solar fokozatosan, de folyamatosan növeli a telepített napelemek számát. Más napelem gyártók, mint a kínai JA Solar Holdings Ltd., a Yingli Green Energy Holdong Co., da a Canadian Solar is a paneleik árát csökkentik. Ezek a gyárak a gyártás során a legfejlettebb technikát alkalmazzák, és a legkorszerűbb paneleket állítják elő. A panelek árának a csökkentése amúgy kulcsfontosságú a szerepet játszik napenergia árának csökkenésében.

Röviden: szinte biztos, hogy az évtized végére sikerül annyira lecsökkenteni a napenergia költségét, hogy az olcsóbb lesz, mint a szén. Szerinted te mit tudsz tenni az ügy érdekében?