Megújuló energiaforrások

Az EDF lemenne a víz alá energiáért

Már el is indította a próbákat: Brest városánál a napokban a tengerbe süllyesztették az első óriási, 16 méter átmérőjű turbinakereket és foglalatát. Az ipari céllal hasznosítandó berendezést az ír Openhydro cég építette, súlya több száz tonna.

A turbinákból többet készülnek elhelyezni, az első példányt 35 méteres mélységbe eresztik, egyelőre nincs szó áramtermelésről, hanem azt tanulmányozzák, miképp is hat a víz mozgása a turbinára. Ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, akkor állnak neki további három víz alatti óriásturbina építésének a breszti hajógyári dokkban.

Az EDF reményei szerint főleg az apálykor és dagálykor erős tengeráramnak köszönhetően még a jövő év vége előtt áramot is szolgáltat majd a turbinacsoport, a várakozások szerint annyit, amennyi 2-3 ezer háztartás villamosenergia-szükségletét képes fedezni – írja a maxisciences.com.

Franciaország észak-nyugati tengerpartján már működik felszíni gáttal épített árapály-erőmű. A franciául hydrolienne-nek nevezett vízbe süllyesztett turbinás megoldásokkal már áramot termelnek a britek, míg rajtuk kívül mások is, többek között előrehaladott állapotban a kanadaiak is kísérleteznek.