Megújuló energiaforrások

Svájcban a nép szavazna az energiaváltásról

Megvan a szükséges számú – százezret meghaladó – aláírás, hogy népszavazást írjanak ki Svájcban a megújuló energiák nagyobb hasznosítására, elsősorban a nukleáris energia rovására.

Az alpesi országban az ottani szocialista párt indította el a Cleantech, azaz Tiszta Technológia nevű népi kezdeményezést, és most kedden benyújtották az összesen 106 ezer aláírást tartalmazó íveket az illetékes hatóságnak.

A kezdeményezés arról szól, hogy 2030-ra az ország tűzze ki célul a megújuló forrásokból nyert energiafelhasználás 50 százalékos részarányát a zöld technológiák alkalmazásával. Jelenleg ez az arány 20 százalék körül van Svájcban – olvasható a romandie.com portálnak a népszavazással kapcsolatos hírében.

A párt képviselői közölték, hogy gazdasági szempontból elsősorban azért van szükség az energetikai váltásra, mert többletértéket és munkahelyeket teremt az ország gazdaságának. Az ezzel kapcsolatos számításokat elvégző Lausanne-i Egyetem szerint a többletérték 21-26 milliárd svájci frank közé esne (a GDP bő 2 százaléka), a létrejövő munkahelyek száma pedig 136 és 167 ezer közé. A kutatók közölték, hogy az első szakaszban főleg az épületek új energiaellátási rendszerének létrehozásában, illetve a közlekedési ágazatban lehet többletértékre és munkahelyekre számítani.