Megújuló energiaforrások

Ukrajnában is napelemeket telepítenek

Ukrajna lehet Európa következő napenergia-nagyhatalalma, holott ez az ország eddig nagyban függött az orosz kőolaj- és földgázimporttól, és a csernobili atomkatasztrófa még élénken él az emberek emlékezetében.

A krím-félszigeti Okhotnyikovban már építik azt a 80 megawattos napelem-rendszert, amely Európa legnagyobbja lesz, ha elkészül. Bár ezt nehéz leellenőrizni, miden esetre ez lesz az egyik legnagyobb napelem-farm Európában.

A napelemeket az ország „Természetes Energia” projektjének keretein belül valósítják meg. A projektet 2010-ben indították el, és a végleges célja az, hogy 2015-re Ukrajna tisztaenergia-kapacitását 2000 MW-ra növeljék, és az ország energiaigényének 30%-át megújuló energiából fedezzék.

Az okhotnyikovi naperőművet az osztrák Activ Solar építi fel, és akkora területet ölel majd fel, mind 207 focipálya. Az Activ Solar ügyvezető igazgatója, Kaveh Ertefai így nyilatkozott a projektről: „Ez egy jelentős előrelépés a megújuló energiaforrások irányába, amely Ukrajnát új pozícióba, Európa legnagyobb ellátójává teheti.”

Egy ukrajnai hírügynökség – a Worldwide News Ukraine – szerint Európa jelenlegi legnagyobb naperőműve Olaszországban található, ez 72 MW energiát termel meg. Ennek ellentmondanak a PV Recources honlapján található adatok, ezek szerint ugyanis az olasz naperőmű 84,2 MW-ot termel meg, míg egy német erőmű, a második legnagyobb pedig 80,2 MW-ot.

Bár Ukrajna nagyrészt orosz kőolaj- és földgázforrásokra támaszkodik, ő a fő energia exportőre Magyarországnak, Moldovának, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának. Az okhotnyikovi naperőmű fő célja, hogy az ország szén-dioxid-kibocsátását a Kyoto Protocol-ben előírt mennyiség alá csökkentsék. Remélhetőleg Ukrajna évente 80000 tonnával kevesebb szén-dioxidot juttat majd a légkörbe évente az új napelemeknek köszönhetően.

Forrás: http://www.huffingtonpost.com