Megújuló energiaforrások

Görögország is napenergiába tervez befektetni

Görögország nagyban küzd a válsággal, és hogy ebből kilábaljon, a megújuló energiaforrásait szeretné kiaknázni az EU segítségével.

Pár napja írtunk arról, hogy Ukrajnában nagyszabású napelem-telepítés vette kezdetét, most pedig arról számolhatunk be, hogy hasonló kezdeményezés várható Görögországban is.

Az új terv a Helios Projekt nevet kapta, mely többek között azt helyezi kilátásba, hogy az ország 2050-ig GW-ra növeli napenergia-kapacitását – olvasható az ecogeek.org-on. A terv megvalósításához külföldi befektetőket is keresnek. Tekintve, hogy az országban 300 napsütéses nap van egy évben, jó ötletnek tűnik ezt az adottságot kihasználni. Görögország bérbe szeretné adni a területeit naperőművek telepítése céljából, így plusz bevételhez juthat, és új munkahelyek is létrejöhetnének. Hogy a befektetők számára még kecsegtetőbbé tegye az ajánlatot, az állam leegyszerűsíti a lízingelésre és az építkezésre vonatkozó szabályokat is.

A szigeteken és a szárazföldön lévő naperőműveket összekötnék egymással, és a kontinensen lévő többi naperőművel is. Így segítenék az EU azon rendeletének megvalósulást, melynek értelmében 2020-ra a tagországoknak a villamos energiájuk 20%-át megújuló energiaforrásból kell fedeznie. A görög projekt hasonló, mint az óriási, észak-afrikai DESERTEC-ptojekt, csak egy kicsit kisebb.

A tervek ütemezése szerint a naperőművek 2020-ra 2,2 GW, 2050-re pedig 10 GW energia előállítására lesznek képesek, így Görögország a megújuló energia exportőre is lehet majd.