Megújuló energiaforrások

A Google 30 százalékban már megújuló forrásokból működik

Újszerű kezdeményezéssel állt elő a világ első számú netes keresőmotoros vállalkozása, a Google: adathalmazt tett közzé arról, milyen „jól viselkedik” az energiafelhasználásban.

Miután leszögezi, hogy 2007. óta semleges széndioxidkibocsátó – megállapítja, hogy a működéséhez szüksége energiát már tavaly 25 százalékban megújuló forrásokból kapta, ez az arány az idén 30 százalékra nő, jövőre pedig eléri a 35 százalékot.

Más „jótéteményei” között felhívja a figyelmet, hogy adatközpontjai más hasonló berendezések átlagához képest fele annyi energiát fogyasztanak, Gmail nevű levelezési rendszere is sokkal kevésbé energiafaló, mint az úgynevezett helyi levelezési rendszerek.

A társaság egyik alelnöke blogjában felhívja a figyelmet, hogy a most üzembe álló finnországi adatközpontjuk egyedülálló hűtési rendszerrel üzemel majd: azt ugyanis tengervízzel oldják meg, azaz igen kevés villamosáramot használnak majd hozzá – számol be róla a smartplanet.fr szakportál.

A Google emellett két szélerőmű-farmot is vásárolt, hogy az azok által termelt energiával működtesse a maga adatközpontjait. Megújuló energetikai fejlesztésekbe az idei év feléig összesen 550 millió dollárt ölt, minek köszönhetően 1,7 GW-nyi áramtermelő kapacitás jött létre, és ami elegendő 350 ezer háztartás áramellátásához.