Megújuló energiaforrások

Brit vélemény szerint a biomassza hozza a leggyorsabb megtérülést

Az ilyen arányú profitráta eléréséhez – amit a Carbon Trust nevű energetikai tanácsadó cég állít a brit viszonyokra – természetesen érvényesnek kell tekinteni a (londoni) kormány jelenlegi kedvezményeit az áramvisszatáplálási tarifákra, illetve a megújuló energiák fűtés céljára történő felhasználásának kedvezményét is – írja az energyefficiencynews.com.

A Carbon Trust a biomasszának, illetve a szerves anyagok oxigén nélküli technológiával történő energia célú hasznosításának megtérülését jobbnak látja, mint például a szélenergia hasznosítását, miközben kedvezőnek ítéli ilyen tekintetben a föld hőjét hasznosító szivattyúkét is. Megjegyzi, hogy megtérülési becsléseinél közel 40 százalékos energiaár-emelkedést vár 2020-ig.

Példamutatónak tartja azokat a vállalkozásokat, amelyek a különböző hasznosítási módok kombinálásával igyekeznek enegiaellátásuk mind nagyobb részarányát biztosítani, így megemlíti a svéd IKEA bútorkereskedelmi céget, amely már energiafelhasználásának 80 százalékát biztosítja megújuló forrásokból, egyaránt támaszkodva a biomassza hasznosítására, a geotermikus hőszivattyúkra, a napelemekre és a szélerőművekre is.