Megújuló energiaforrások

Brit vélemény szerint a biomassza hozza a leggyorsabb megtérülést

A befektetés megtérülési rátája megújuló energiaforrásokat hasznosító megoldásokba legalább 10 százalékot érhet el évtizedünkben, ezeket együtt véve átlagban ennél pár százalékkal magasabb is lehet, mert kiugró esetekben 20 százalékos éves megtérülés is elképzelhető.

Az ilyen arányú profitráta eléréséhez – amit a Carbon Trust nevű energetikai tanácsadó cég állít a brit viszonyokra – természetesen érvényesnek kell tekinteni a (londoni) kormány jelenlegi kedvezményeit az áramvisszatáplálási tarifákra, illetve a megújuló energiák fűtés céljára történő felhasználásának kedvezményét is – írja az energyefficiencynews.com.

A Carbon Trust a biomasszának, illetve a szerves anyagok oxigén nélküli technológiával történő energia célú hasznosításának megtérülését jobbnak látja, mint például a szélenergia hasznosítását, miközben kedvezőnek ítéli ilyen tekintetben a föld hőjét hasznosító szivattyúkét is. Megjegyzi, hogy megtérülési becsléseinél közel 40 százalékos energiaár-emelkedést vár 2020-ig.

Példamutatónak tartja azokat a vállalkozásokat, amelyek a különböző hasznosítási módok kombinálásával igyekeznek enegiaellátásuk mind nagyobb részarányát biztosítani, így megemlíti a svéd IKEA bútorkereskedelmi céget, amely már energiafelhasználásának 80 százalékát biztosítja megújuló forrásokból, egyaránt támaszkodva a biomassza hasznosítására, a geotermikus hőszivattyúkra, a napelemekre és a szélerőművekre is.