Megújuló energiaforrások

Fellendülőben a biomassza

Jelenleg körülbelül 2000 biomassza-erőmű működik negyven országban világszerte, és ebből 1000 Európa területén található. Több mint 800 biomassza erőművet az elmúlt öt évben telepítettek, ezek összesen 8700 GW energiát termelnek meg évente. 2015-ig pedig még kilencezer biomassza-erőmű építését tervezik.

A biomassza fellendülése leginkább annak köszönhető, hogy a rá vonatkozó betáplálási támogatás mértéke folyamatosan növekedik. De a növekvő olajárak is hozzájárulnak ahhoz, hogy a biomasszából származó áram egyre versenyképesebb. És mivel általában magánszemélyek, illetve -cégek fektetnek be a biomassza-erőművekbe, azok függetlenek tudnak maradni az állami pénztártól és az azt sújtó válságtól is.

A biomassza még mindig Európában a legnépszerűbb, részben a skandináv térségben lévő nagy erdős területeknek köszönhetően. Németországban is sok biomassza-erőmű működik a hosszú távú támogatásoknak hála, de ezek az erőművek viszonylag kicsik.

Európán kívül a legtöbb biomassza-erőmű Brazíliában, Kínában és Indiában található. Brazíliában nagyjából négyszáz etanol-előállító cég a saját biogázát használja fel áram előállítására. Az Egyesült Államokban és Kanadában viszonylag kevés biomassza-erőmű van, de ezeknek hozzávetőlegesen nagy a kapacitása.

Az elkövetkező öt évben – a jelenlegi tendencia lapján – Ázsia átveheti a vezető szerepet a biomassza-piacon. Pénzügyi tekintetben viszont Európa megőrzi vezető pozícióját, hiszen az európai biomassza-erőművek egyrészt áramot, másrészt hőt is termelnek, míg az ázsiaiak csak áramot állítanak elő.

Forrás: http://www.renewableenergyfocus.com