Megújuló energiaforrások

Szuperhálózat 26 milliárdért

Japán leggazdagabb embere előállt egy ötlettel: épüljön Japánban egy közel kétezer kilométer összhosszúságú vezetékhálózat, amiben az áramot már 60 százalékban zöld energiából szolgáltatnák.

Szon Maszajosi egyelőre 13 millió dollárnyit ajánlott fel saját készpénzéből, de az általa tulajdonolt japán mobil-szolgáltató, a Softbank is beszállna mintegy 260 millió dollárnyi pénzzel az „ötletelő” becslései szerint 26 milliárd dollár körüli összegből megvalósuló projekt finanszírozásába. Felhívta a szigetország tehetős vállalkozóit, hogy ők is hozzanak anyagi áldozatot a szuperhálózat létrejöttéhez.

Tervét azzal indokolta, hogy a tervek szerint Japán felhagy az atomenergia felhasználásával és 2030-ra már energiaszükségleteinek jelentős részét megújuló forrásokból, elsősorban a szél- és a geotermikus energia felhasználásából nyerné.

A Popular Science című lap szerint a szupervezeték-projektet pénzelő alap már létre is jött, de a hálózat egyelőre nagyonis a jövő zenéje, mert konkrétabb elképzeléseket még nem vázoltak, arról nem is beszélve, hogy szélerőműveket is ezres nagyságrendben kell majd építeni Japánban a zöld áram kívánt részarányának eléréséhez.