Megújuló energiaforrások

A GE egyelőre nem lát fantáziát a szélerőművekben

Az amerikai iparóriás, a General Electrics, a világ legnagyobb szélturbina-gyártója egyelőre nem terjeszti tovább a nyílttengeri szélerőművekben lévő érdekeltségét. Az indok: nincs értelme szélerőmű-iparról beszélni – legalábbis egyelőre.

Mivel ez az iparág a vártnál lassabban fejlődik, a piac sem növekszik a várt mértékben. A GE 2009-ben tört be a nyílttengeri szélturbina piacra, amikor felvásárolta a norvég ScanWind-et, a közvetlen hajtású turbinák kifejlesztőjét.

Az iparóriás most pedig azt fontolgatja, hogy megválik 40 norvég munkatárstól, mivel az ottani munkálatok korlátozását tervezi. Ráadásul egy Angliába tervezett gyár építésének előkészületeit is felfüggesztette – határozatlan időre.

A GE norvég leányvállalatánál kifejlesztett négy MW-os, közvetlen meghajtású nyíltvízi turbina nagyon jól teljesít sekély vizeken, de sok kívánnivalót hagy maga után mélyebb vizeken. Emiatt a GE elkezdett a mély vízre koncentrálni, és kifejlesztett egy 10-15 MW-os turbinát, melynél szupravezető mágneseket használtak.

Ez a projekt az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumától még támogatást is kapott. A GE stratégiai váltása ellenére még idén telepíteni tervezi az első 4,1 MW-os szélturbináját a göteborgi kikötőben.

Forrás: http://www.forbes.com