Megújuló energiaforrások

Kína nagyon a világ előtt

Harminc milliárd dollárnak megfelelő összeget adott kormányzati hitelek formájában Kína a napenergiát hasznosító berendezések hazai gyártóinak – idézett egy amerikai szakértői véleményt a rediff.com portál.

Ez azt jelenti, hogy a kínaiak húszszorta több pénzt tudtak az ágazatban befektetni, mint például az Egyesült Államok.

Azt is jelent, teszi hozzá, hogy Kína a szolár berendezések piacán mások előtt utcahosszal vezet, azzal együtt, hogy több más ország – például Németország, Kanada – is igyekezett támogatni országa azon vállalkozásait, amelyek a zöld energia termelésében érdekeltek.

Kína óriási világpiaci előnye annak is betudható, hogy az országban egyelőre igen mérsékelten élnek a napenergia kihasználásával, azaz az ágazatnak nyújtott kedvezmények révén elsősorban exportját tudja felfuttatni. Amerikai vélemény szerint a kínaiak felismerték és azért támogatják a szolár ipart ilyen nagy mértékben, mert látják az óriási perspektívát ezen a téren a világpiaci keresletben.

Emellett a tömegtermelés erőltetésével foglalkoztatást akarnak biztosítani olcsón dolgozó tömegek millióinak. Napenergetikai berendezésgyártói lassan óriásivá nőnek. Jellemző, hogy nagysága alapján a világ tíz vezető gyártója közül nyolc kínai, két amerikai cég társaságában.

Úgy van lehetősége az USA-nak a versenyben maradásra, ha erőlteti saját iparának fejlesztését, mert ha nem, akkor sok ezer milliárd dollár értékű piacról mondhat majd le – véli egy amerikai szakember.