Megújuló energiaforrások

Az eldugott, egzotikus szigetet kókusz és napfény látja majd el energiával

Maláj nyelven a kókuszt úgy mondják, „pokok seribu guna”, ami szó szerint ennyit tesz, hogy „az ezerféleképpen felhasználható fa”. Most már ki kell javítani a számot ezeregyre. Ugyanis alig több mint egy év múlva az egész Tokelau-szigeteket kókusz és napfény fogja ellátni energiával.

Talán el is várható egy egzotikus szigettől, hogy kihasználja a megújuló forrásait. De az új energiapolitika is hozzájárult ahhoz, hogy ezek az apró szigetek önfenntartók legyenek, amellyel azt üzenik a világnak, hogy igenis lehet pusztán helyi források felhasználásával megújuló energiát előállítani.

Az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau-szigetek Hawaii és Új-Zéland közt félúton fekszik. A három korallszigetből álló szigetcsoportot mintegy 1500-an lakják. És mivel legmagasabb pontja alig 3 méterrel van a tengerszint fölött, az emelkedő vízszint nagy veszélyt jelent a szigetekre.

Az új energiaterv szerint a sziget energiaigényének döntő részét, mintegy 93%-át napenergiából fedeznék. A fennmaradó 7%-ot a kókuszolajból származó energia szolgáltatná, hiszen még a paradicsomban sem mindig süt a nap, vagy néha szükség lehet egy kis plusz energiára. A nem rég elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint szigetenként napi 20-30 liter kókuszolaj tudná fedezni az igényeket.

Ennyi olaj előállításához nagyjából 200 kókuszdióra van szükség, de mivel a szigeteket jóformán beteríti a kókusz, ez nem jelent problémát. Az Új-Zélandról szállított gázolajra és kerozinra viszont továbbra is szükség lesz a szigeteken, hiszen az autók meghajtását továbbra is ezekkel az üzemanyagokkal tudják biztosítani.

Az Tokelauhoz hasonló alacsonyan fekvő szigeteknek – mint például Tuvalu, Kiribati és a Maldív-szigetek – különösen érdeke, hogy áttérjenek 100%-ig megújuló energiaforrások használatára, hiszen a tengerszint növekedésének elsődleges oka a globális felmelegedés. Ha folytatódik az eddigi tendencia, akkor ezek a területek a század végére a víz alá kerülnek, vagyis tenni kell valamit a globális felmelegedés megfékezése érdekében. Sokan úgy tartják, hogy e szigetek lakói lehetnek a világ első klímamenekültjei. Tokelau vezetői azt remélik, hogy sokan követik majd a példájukat.

Forrás: http://earth911.com