Megújuló energiaforrások

Tömeges „viszlát” az atomnak Japánban

Most kell megálljt parancsolni Japánban a nukleáris fejlesztés politikájának, mert valószínű, hogy később már nem lehet – jelentette ki annak a 60 ezres tüntetésnek egyik résztvevője, amelyre Tokióban hétfőn került sor.

Mintegy hat hónappal Fukushima tragédiája után az eddigi talán legnagyobb tüntetésre került sor Japánban az atomenergia alkalmazása ellen. A nukleáris baleset következményei ma is napirenden vannak, egy jó héttel ezelőtt búcsúzhattak el egykori otthonaiktól végleg a sugárfertőzött terület régi lakói. Az ország tilalmi zónának jelölte ki az atomerőművet övező 20 kilométeres körzetet.

Az ország egykori miniszterelnöke azt mondta, hogy ha a katasztrófa súlyosabb lett volna, aminek fennállt a veszélye, akkor mintegy 30 millió embert kellett volna lakóhelyének elhagyására kötelezni. Ez esetben felmerült volna, hogy Japán országként sem működhetett volna úgy tovább, mint ahogyan a balesetet megelőzően.

A tüntetők a „szajonára” azaz a „viszlát” kifejezést skandálták, elköszönve a nukleáris energiatermeléstől, de kétséges, hogy attól a közeli jövőben végleg búcsút lehet venni, ugyanis a fukushimai eset előtt az ország atomerőművei biztosították a távol-keleti szigetország villamosáram-ellátásának mintegy 30 százalékát.

A tüntetők, köztük neves közéleti személyiségek abbéli aggodalmukat fogalmazták meg, hogy azt ugyan sem szemükkel, sem orrukkal nem érzékelik, mi távozik most Fukushimából, de nincsenek kétségeik, hogy a sugárzás terjed tovább szerteszét – írta a Reuters