Megújuló energiaforrások

Kanada hatalmas geotermikus erőforrásokkal rendelkezik

A kanadai állami Geológiai Bizottság kiadott egy tanulmányt, mely szerint az ország geotermikus erőforrásai olyan nagyok, hogy akár Kanada jelenlegi energiafogyasztásának egymilliószorosát is lehetne belőlük fedezni.

A geotermikus tározók felszínhez közel és viszonylag sűrűn helyezkednek el Kanada északi és nyugati részein (mint például Brit-Kolumbiában, Albertában, Yukonban és az észak keleti területeken), de elszórva az egész ország területén találhatók ilyen források. A bizottság kutatócsoportja szerint mindössze száz projekt megvalósításával az egész ország átállhatna megújuló energiára, így minimálisra csökkenthetnék az energiatermelés során kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

A geotermikus energiának is megvannak a maga hátrányai, mint például a magas kezdeti költségek és a hosszú ideig tartó építkezés, de ha egyszer egy geotermikus erőmű beindul, akkor gyakorlatilag korlátlan energia áll a rendelkezésére, és a szél- ill. napenergiával ellentétben ez állandó. Izland, Indonézia és St. Lucia már átállt a geotermikus energiára, sőt exportcikkévé tette azt. A kutatók szerint semmi akadálya annak, hogy Kanadai legyen a következő.

Forrás: http://www.ecogeek.org