Megújuló energiaforrások

Szennyvíz + baktérium = tiszta energia

Kutatók egy csoportja hidrogént állított elő pusztán víz és baktériumok segítségével. A következő feladat az, hogy megteremtsék azokat a feltételeket, amik között nagy mennyiségű hidrogéngázt lehet előállítani.

A hidrogén üzemanyagként az egyik legzöldebb: égése után csak tiszta pára keletkezik. Korábban előállítottak már hidrogént mikrobiális akkumulátor-szerű üzemanyagcellákkal, de a folyamathoz elektromos áram is kellett, ami jobb esetben megújuló, rosszabb esetben pedig fosszilis energiaforrásból származott.

Bruce Logan, a Pennsylvaniai Állami Egyetem környezetmérnöke és kutatócsoportja egy olyan eszközt használt fel hidrogén előállítására, amely rugalmas áteresztő membránok segítségével választja szét a sós- és az édesvizet, ami közben feszültség termelődik. Ahhoz azonban, hogy hidrogén keletkezhessen, szükség van egy másik eszközre is: a létrejött elektronok egy olyan folyadékba kell kerülniük, amiben hidrogénionok találhatók, mert ezek egymással egyesülve hidrogén atomot alkotnak.

Logan és munkatársa, Younggy Kim a két eszköz ötvözésével képesek úgy hidrogént előállítani, hogy nincs szükség külső energiaforráshoz a folyamat során. A prototípus két kamrából áll: az egyikben a baktériumok és tápanyagok vannak, a másikban pedig a sós víz. Az utóbbiban keletkezik a hidrogén. A két kamrát öt cella választja el, amiben a sós- és az édesvíz cirkulál. A cellák összesen 0,5-0,6 Volt energiát termelnek, a kutatatók szerint épp eleget, hogy hidrogént állítsanak elő.

A baktériumok nátrium-acetát oldattal táplálkoznak, és minden elfogyasztott 30 milliliter után 21-26 milliliter hidrogén jön létre egy nap alatt. Kétségtelen, hogy ez egyelőre nagyon kis mennyiség – nagyjából annyi, mint négy öngyújtóban lévő folyadékmennyiség –, mégis bizonyítja, hogy a hidrogén-előállító eljárás működik a laboratóriumban. Bár az eszközök ára elég borsos, de nem igényelnek semmilyen energiaforrást a folyamat során.

Forrás: http://www.enn.com