Megújuló energiaforrások

Ellátási láncokat javasolnak a fához

Jóllehet a fát használják fel a leginkább Európában a megújuló energiaforrások közül, az Európai Unió bizottsága szerint további lépések szükségesek, hogy a nyersanyagot biomasszaként még inkább alkalmazzák. A vidéki térségek ilyen célú támogatására van elsősorban szükség.

A bizottság számításai szerint az unióban felhasznált biomasszában 80 százalék körül van ugyan a fa részaránya, de ennek akár növelésére is van esély, mégpedig úgy, hogy az erdőterületek növekményéből elegendő csupán 70 százalékot kiaknázni és egészében 40 százaléknál csak alig valamivel többet energiatermelésre használni. Ez felelne meg az erdő fenntartható kihasználásának is.

Érdemes lenne így tenni, mert a széndioxid-kibocsátás mérsékelhető, ha olaj és szén helyett fát használnak fűtőenergia termelésére, arról nem is szólva, hogy a fa közvetlenül tárolható, bármely pillanatban felhasználható, ellentétben például a nap- vagy szélenergiával. Az Euroactif.fr portál szerint a fejlesztésben kiemelt helyet kellene kapnia az úgynevezett ellátási láncnak, hogy elegendő fa jusson el az erőművekhez. Példa értékű ezen a téren a finneké, ahol már a helyi közösségek szervezik az ellátási láncot saját használatú kis hőközpontjaikhoz., ezeknek a zömmel forgáccsal fűtött erőművecskéknek az energiájával fűtik már sok helyen az iskolákat, közösségi épületeket.