Megújuló energiaforrások

Energiatermelés üvegcserepekkel

A tető elhelyezkedésénél és méreténél fogva tipikusan ideális energiatermelésre, de a legtöbb tetőre szerelhető berendezés nem éppen szemet gyönyörködtető látvány. A svéd SolTech Energy üvegcserepei azonban ideális megoldást jelentenek a szépre érzékenyebb környezetbarátoknak is.

Az üvegcserepekből épített tető évente 300-500 kW/óra energiát termel meg négyzetméterenként. A tető konkrétan üvegházként működik, és a keletkező meleg levegővel a fűtőrendszer folyadékát lehet felmelegíteni. A rendszer ideális hőszivattyúhoz vagy kazánhoz, ahol forró vizet tároló tartály gyűjti össze a meleget. És amikor bekapcsoljuk a fűtést, a már eleve melegebb víz további melegítéséhez kevesebb külső energiára van szükség.

Ráadásul az üvegcserepek hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos agyag- vagy betoncserepek. És mivel az üveg simább felületű, a hó könnyebben lecsúszik róla, így a tetőt nem kell külön tisztítani egy nagyobb hóesés után sem. Az üvegcserepek ugyanolyan méretekben kaphatók, mint a hagyományos cserepek, úgyhogy gond nélkül be lehet építeni őket egy már kész tetőbe is.

Forrás: http://www.ecogeek.org